Източната граница на Финландия ще остане затворена. Това обяви в събота

...
Източната граница на Финландия ще остане затворена. Това обяви в събота
Коментари Харесай

Финландия оставя затворена границата с Русия

Източната граница на Финландия ще остане затворена. Това разгласи в събота финландският министър председателят Петери Орпо в изявление за Yle.

От съветска страна в разнообразни гранични региони хиляди граждани на трети страни чакат да влязат незаконно във Финландия, съгласно него.

В такава обстановка, както сподели Орпо, не може да се приказва за отваряне на контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия.

Очевидно е, че не можем да отворим границите. В същото време би трябвало да подготвим ограничения против противозаконното влизане. Сега държавното управление е интензивно ангажирано с това. Няма да има лесни решения. Но главният принцип е, че ние ще се грижим за сигурността на границите на Финландия и националната сигурност. Това е преди всичко, настоя той.

Припомняме, че връзките между Финландия и Русия са обтегнати от доста време заради войната в Украйна, мигрантския напън по границата и участието в НАТО. Отварянето на граничните пунктове бе отлагано няколко пъти. 

Според решението на правителството източната граница остава затворена до 11 февруари. Границата беше затворена за първи път през ноември 2023 година Конституционната комисия на Народното събрание по-рано постанови, че източната граница може да бъде изцяло затворена за къс интервал при изключителни условия. През януари няколко десетки души пресякоха границата сред Финландия и Русия по неравномерен терен и след това потърсиха леговище във Финландия.

Във Финландия бе основана през януари работна група, която да изследва опцията за забрана на покупката на недвижими парцели от съветски граждани и която може да завърши работата си до края на март.

Руското външно министерство разгласи в края на януари, че прекратява трансграничното съглашение сред Москва и Хелзинки. Рязката стъпка последва финландските обвинявания, че Русия подклажда мигрантска рецесия на общата им граница. 

В изказването на външното министерство на Москва се споделя, че е " прекъснато " съглашението от 2012 г. между Русия и Финландия за " поощряване на трансграничното съдействие ", без да се дават детайлности.

Споразумението има за цел да " способства за разширението на другарските връзки сред народите на тези две страни и да развие дълготрайно трансгранично съдействие сред тях ".

През октомври обаче съветското външно министерство привика финландския посланик Анти Хелантера, с цел да осведоми Хелзинки, че Москва се отдръпва от договорката заради " конфронтационните дейности на Финландия против Русия и дискриминирането против руснаците въз основа на народен генезис при издаването на входни визи. "

Напрежението сред двете прилежащи страни се изостри, откогато Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година, което подтикна Финландия и Швеция да аплайват за участие в НАТО.

Финландия стана член предишния април, до момента в който Швеция чака утвърждението на Унгария, преди да може публично да се причисли към Алианса.

През декември Хелзинки упрекна Москва, че предизвиква миграционна рецесия, като насочва търсещите леговище до границата и им разрешава да влязат на нейна територия без годни документи за пътешестване, обвиняване, което Русия отхвърли, заявявайки, че решението е " недвусмислено провокативно и е явно в сходство с опитите с цел да влошим още повече нашите връзки ".

Същия месец президентът Владимир Путин сподели на съветската държавна телевизия, че  " ще има проблеми с Финландия "  и упрекна НАТО, че " въвлича " Хелзинки в алианса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР